APK Cinema Service uvádí do kin nový český loutkový film Jana Baleje

Režisér a výtvarník Jan Balej spolu s kinaři z APK Cinema Service uvádějí do kin nový celovečerní loutkový film, Barevný sen (2020). Diváci mohli shlédnout v minulosti již dva filmy tohoto českého umělce, které získaly ocenění či nominaci. Snímek Jedné noci v jednom městě (2007) získal Českého lva za Nejlepší výtvarný počin a Malá z rybárny (2015) se pyšní nominací na Cenu české filmové kritiky za Nejlepší audiovizuální počin.

Přestože uvedení filmu do kin je plánováno na 4. listopadu 2021, získal již Českého lva za rok 2020 v kategorii „Nejlepší animovaný film“. Režisér Jan Balej obdržel také prestižní Cenu H. Ch. Andersena 2021.

Lákat v digitálním 21. století diváka na krásu loutek by se mohlo zdát poněkud anachronicky nepatřičné, film chce však navázat na tradici české „loutkařiny“, což bezesporu velice patřičné je. Autor je vskutku mistrem stop-motion řemesla. Spolu s Janem Balejem se na vzniku Barevného snu podílí hlavní animátor Michael Carrington, který vystudoval školu ve Zlíně a sám zde vyučoval.

Pravdou je, že film vznikl prvotně pro mladého diváka – pro starší děti a mládež. Takový byl záměr a takové je i zpracování filmu. Nenechte se však zmást. Téma filmu naopak zaujme i dospělé: Svoboda, její ztráta a nabytí, možnost osobní volby, touha po důstojném životě v omezujícím prostředí. Význam tématu se v poněkud posunuté  podobě  aktualizoval  v  nečekaných  souvislostech  pandemických restrikcí. Vždyť i nyní je lehké svobodu ztratit, ale těžké získat ji v původním rozsahu zpět.  Film je poněkud temný. O tom celý ten totalitní příběh ale přeci je. Není pro malé děti, pozor, to by došlo k mýlce. Snímek je ale pro ty starší, co chtějí, fantazii, příběh, dobrodružství. Filmem chceme připomenout realitu, na niž ti starší někdy, bohužel, pozapomněli, a s níž se ti mladší, naštěstí, nesetkali. Téma a zpracování filmu může zasáhnout skoro všechny věkové kategorie diváků.

Film je uváděn, jak v české verzi, tak také s anglickými titulky.

Hesla, které film nese, jsou: Český lev 2020 za „Nejlepší animovaný film“, Je lehké svobodu ztratit, ale těžké získat ji zpět, Loutkový film pro všechny, kdo nechtějí být loutkou, Tradiční česká ruční práce (s trochou digitálních technologií) 
Barevný sen: Dobrodružný příběh o tom, jak je lehké ztratit svobodu a obtížné ji získat zpět. S humorem zpracované nadčasové téma konfliktu mezi neomezenou mocí na straně jedné, a touhou po svobodě na straně druhé. Na Ostrov uprostřed oceánu, kde panuje všemocný Velitel a přísný pořádek, přijíždí parta pouličních umělců. Nepovedený výstřel z pouťového kanonu při jejich vystoupení odstartuje řadu dramatických událostí. Mládenec Drin, dívka Tuvi a racek Natan se musí pustit do souboje s policejní přesilou.

Jan Balej: Český režisér, scenárista, výtvarník či ilustrátor. Absolvoval UMPRUM. Z jeho animované tvorby uveďme např. celovečerní filmy Jedné noci v jednom městě (2007) a Malá z Rybárny (2015) nebo TV večerníček Karlík, zlatá rybka (2010). Režijně se podílel také na projektu Fimfárum 2 (2006).

Trailer: https://youtu.be/1tbhEMQq-4M

Programování je možné již nyní přes DISFILM. Trailer je možno stahovat přes SHARC.